Slovakia Newsroom

Netradičný kysnutý veľkonočný baranček pečený s nádychom pary

Veľkonočné sviatky si spájame s príchodom nového ročného obdobia a predovšetkým s vítaním toľko očakávanej jari. Zrodenie niečoho nového a čistého predstavuje práve veľkonočný baranček, ktorý je rozhodne tým najdôležitejším symbolom nadchádzajúcich sviatkov, a to dokonca už od predkresťanských dôb. Každoročne zdobí náš sviatočný stôl a dokáže rozvoňať každú domácnosť. Obzvlášť ak je vlastnoručne doma upečený. Ak sa tentokrát rozhodnete zveriť jeho prípravu do rúk domácim pomocníkom Electrolux, uvidíte, ako zázračne sa vám vydarí.

 

Veľká noc v ovčom rúchu

Aj keby sa vám tento rok nechcelo praktizovať žiadne veľkonočné tradície, na prípravu barančeka si čas urobte. Okrem pečenia klasického barančeka z treného cesta sa s naším receptom môžete pustiť aj do jeho kysnutého variantu. Vykúzlite tak doma voňavú veľkonočnú atmosféru, nemusíte zháňať žiadne ďalšie dekorácie a nakonec si na ňom všetci aj výborne pochutíe. A predovšetkým sa postará o to najdôležitejšie – o vašu radosť z pečenia s intuitívnymi kuchynskými spotrebičmi Electrolux a o príležitosť prežiť sviatky so svojimi najbližšími v dobrej nálade a so sladkým úsmevom.

 

S naším receptom bude skvelý výsledok zaručený. Tajomstvo spočíva v správne nastavenej teplote rúry s použitím funkcie priparovania SteamBake™, ktorá na začiatku pečenia pridá k horúcemu vzduchu paru, vďaka čomu bude baranček ešte nadýchanejší a krehkejší.

 

 

 

Podstatná je tiež dokonalá technika miesenia cesta, na čo je najlepším expertom kuchynský robot Assistent. S jeho pomocou bude cesto na barančeka extra vláčne a pripravené na tvarovanie pramienkov a guľôčok, z ktorých podľa vlastnej fantázie vykúzlite telo barančeka. K dokonalej radosti z pečenia nesmie chýbať ani Electrolux plech Easy2Clean so špeciálnym keramickým povrchom, ktorý umožňuje pečenie bez použitia papiera na pečenie. Táto inovatívna vrstva sa postará o to, aby k plechu počas pečenia nič nepriľnulo a na jeho jednoduché čistenie vám následne postačí len teplá voda s trochou čistiaceho prostriedku.

 

Na dvoch menších barančekov zo základného kysnutého cesta budete potrebovať:

500 g hladkej múky

230 g mlieka v polovičnom pomere zmiešaného so smotanou (podľa potreby aj viac mlieka)

75 g cukru

70 g masla

6 g soli

1 vajce

15–20 g čerstvého droždia

+ 1 vajce na potretie a kokos alebo mandľové lupienky na vytvorenie ovčej vlny

 

Postup prípravy:

  1. Z celkového množstva surovín odlejte 50 ml mlieka, ohrejte ho asi na 35 °C, rozdrobte doňho droždie, primiešajte lyžičku cukru a 40 g múky. Nechajte zmes asi 15–20 minút pracovať, dokiaľ nezväčší svoj objem.
  2. Teraz prichádza na rad kuchynský robot Assistent. Použite hák na miesenie cesta a nechajte ho pracovať asi 10–12 minút, kým nedostane krásne pružné cesto. Asi v polovici miesenia pridajte zmäknuté maslo a na extra nadýchaný výsledok nechajte cesto miesiť pokojne ďalších 8 minút.
  3. Spracované cesto uložte asi na 60 minút do misy na kysnutie PerfectRiseLid™, ktorá je súčasťou príslušenstva robota Assistent. Veko misy vám pomôže zaistiť správnu vlhkosť kysnutia cesta, ktoré by tak malo zdvojnásobiť svoj objem.
  4. Potom cesto rozdeľte na polovice, z každej odoberte kúsok (asi 50 g) na hlavu barančeka, z čoho vytvorte kruh, ktorý mierne vytvarujte do trojuholníka. Z ďalších kúskov (10 x 20 g) vytvarujte valčeky, ktoré použijete na nohy a ušká. Zvyšok cesta rozdeľte na malé kúsky (15–20 g) a z nich urobte guľôčky.
  5. Pripravené časti barančeka uložte na plech Easy2Clean s nepriľnavým keramickým povrchom a medzi jednotlivými kúskami nechajte asi polcentimetrové medzery, aby mohol baranček ešte asi 30 minút dokysnúť, kým viditeľne nezväčší svoj objem. Plech s barančekom môžete na dokysnutie vložiť aj do rúry pri zapnutej žiarovke.
  6. Rúru predhrejte na 175 °C na režim teplý vzduch. Na dno rúry vlejte asi 1,5 dcl vody a zapnite funkciu priparovania – SteamBake™.
  7. Barančeka potrite a dozdobte – ako oči použite klinček a dodekorujte kokosom alebo mandľami na vytvorenie ovčej vlny.
  8. Takto pripraveného barančeka vložte do vyhriatej a naparenej rúry. Po približne 10 minútach pečenia vyvetrajte zvyšok pary a znížte teplotu na 165 °C. Celkovo pečte asi 25 minút, ale orientujte sa podľa farby.

 

Viac na www.electrolux.sk, Facebooku alebo Instagrame.

 

 

Electrolux je popredná svetová spoločnosť vyrábajúca spotrebiče, ktoré už viac ako 100 rokov formujú život zákazníkov k lepšiemu. K našej misii za lepší život neodmysliteľne patrí aj náš záväzok prinášať dômyselne navrhnuté, inovatívne a hlavne udržateľné riešenia. Pod našimi značkami Electrolux, AEG a Frigidaire predávame každý rok približne 60 miliónov domácich spotrebičov vo viac ako 120 krajinách sveta. V roku 2020 mala spoločnosť Electrolux tržby 11,5 miliárd EUR a zamestnávala 48 000 ľudí po celom svete.