Slovakia Newsroom

Electrolux uvádza novú sériu starostlivosti o bielizeň, ktorá prináša ešte úspornejšie pranie a dlhšiu životnosť oblečenia

Spoločnosť Electrolux, popredná značka domácich spotrebičov v oblasti udržateľnosti, uvádza na trh novú sériu oceňovaných[i] inteligentných spotrebičov na pranie a sušenie, ktorých cieľom je predĺžiť životnosť oblečenia a znížiť negatívny vplyv na životné prostredie. Predĺženie životnosti oblečenia je jedným z cieľov a úloh spoločnosti vedúcej k zníženiu uhlíkovej, vodnej a odpadovej stopy oblečenia[ii]. Nová séria inovatívnych spotrebičov Electrolux zahŕňa série práčok 600-900, práčok so sušičkou 700-800 a sušičiek bielizne 600-900. 

Prieskumy ukazujú, že priemerný Európan každý rok vyhodí viac než 6,5 kg oblečenia, pričom výrazná väčšina z toho (87 %) končí v spaľovni alebo na skládke[3]. To predstavuje takmer 5 miliónov ton[4] oblečenia, ktoré sa každoročne v Európe vyhodí. Dôvodov, prečo je to tak, je veľa. Mnohé z uvádzaných dôvodov súvisia so starostlivosťou o bielizeň. Ukázalo sa, že hlavnými dôvodmi likvidácie sú hrudky na oblečení, vyblednuté farby, rozstrapkaná látka[5], rovnako ako škvrny, a to predovšetkým na detskom oblečení[6]. Odhaduje sa, že niektoré odevy sú vyradené už po siedmich až desiatich noseniach[7].

INTELIGENTNEJŠIA STAROSTLIVOSŤ O BIELIZEŇ – úplné odstránenie škvŕn[8] aj pri nižších teplotách

Nízke teploty prania a krátke pracie cykly pomáhajú predĺžiť životnosť oblečenia a požadujú ich aj spotrebitelia, ktorí hľadajú väčšiu flexibilitu pri praní viacerých dávok bielizne týždenne. Funkcia UltraQuick 59/49/39 min práčok Electrolux zabezpečí úplné odstránenie7 viac než 50 bežných škvŕn v domácnosti vrátane kečupu, bolonskej omáčky a šťavy z mäsa, a to pri 30 °C a dĺžke cyklu kratšej než jedna hodina. Toto dokáže dosiahnuť predmiešaním a rovnomerným rozdelením pracieho prostriedku a aviváže pred ich vstupom do bubna, čím zabezpečuje efektívne využitie vody a energie a vynikajúce výsledky. 

UltraQuick dostupný u práčok Electrolux série 800 a 900 a práčok so sušičkou série 800 je výkonný program optimalizovaný na každodenné pranie zmiešanej bielizne z bavlny a syntetiky, ktorý navyše dokáže ušetriť až 30 % energie[9].

„V roku 2020 mala spotreba textilu v Európe v priemere štvrtý najväčší vplyv na životné prostredie a zmenu klimatických podmienok z pohľadu globálneho životného cyklu[10],“ konštatuje Sarah Schaefer, viceprezidentka pre udržateľnosť skupiny Electrolux. „Predĺženie životnosti oblečenia len o deväť mesiacov prináša významné výhody[11], ale chceme spotrebiteľom pomôcť ísť ešte hlbšie. Naším cieľom je zdvojnásobiť životnosť oblečenia a naša nová séria inteligentných spotrebičov s jednoduchým ovládaním je pozitívnym krokom k priblíženiu sa k tomuto cieľu.“

INTELIGENTNEJŠIE POUŽÍVANIE – pranie bez námahy

DynamicDisplay je doposiaľ najpokročilejším intuitívnym displejom práčok, sušičiek a práčok so sušičkou spoločnosti Electrolux. Umožňuje jednoduchú navigáciu a individuálne nastavenia, vďaka čomu možno rýchlo zvoliť obľúbené cykly a získať užitočné tipy, ako šetriť zdroje. Minimalistický a prehľadný ovládací panel pritiahne pozornosť na funkcie a vlastnosti, ktoré môžu zvýšiť efektivitu a znížiť spotrebu energie, ale aj pracích prostriedkov. Ku všetkým funkciám možno pristupovať a prechádzať ich prostredníctvom novej vylepšenej smart aplikácie Electrolux.

„Dobrý dizajn nevzniká náhodou. V spoločnosti Electrolux k nemu pristupujeme na základe výskumu
a spolupráce, ktorá zahŕňa celú používateľskú skúsenosť. Túto filozofiu nazývame Human Touch,“ vysvetľuje Roberto Barbieri, Senior Design Lead, Electrolux Group. „Dizajn je stredobodom pri poskytovaní bezproblémového zážitku z prania. To je rozhodujúci faktor na zjednodušenie a zlepšenie života spotrebiteľov, čo sa týka aj novej vylepšenej aplikácie Electrolux.“

INTELIGENTNÉ FUNKCIE – pomáhajú znížiť spotrebu energie, času a vody

Nový SmartSelect od spoločnosti Electrolux jednoducho vedie spotrebiteľov k úspore času, energie a vody. Je k dispozícii pri niektorých modeloch práčok zo série 700-900 a nastavuje pranie podľa ich potrieb. Len čo spotrebiteľ zvolí cyklus, SmartSelect poskytuje spätnú väzbu, upravuje dĺžku programu a teplotu a pomáha šetriť čas
a zdroje. Jedným kliknutím dokáže SmartSelect ušetriť až 80 % energie, 50 % času a 20 % vody[12].

SmartSelect je k dispozícii aj pri sušičkách bielizne zo série 700-900. Jedným kliknutím sa zvolí požadovaný stupeň sušenia a sušička automaticky upraví dĺžku cyklu, aby zabezpečila minimálnu spotrebu energie a dokonalé výsledky. 

SmartSave je nová funkcia sušičiek série 900, ktorá dáva spotrebiteľom možnosť voľby medzi rýchlejšou dobou sušenia alebo nižšou spotrebou energie a pomáha im tak vybrať si to najideálnejšie presne podľa ich potrieb.

„Podľa nášho vedecky podloženého prístupu a hodnotenia životného cyklu vzniká až 85 %[13] globálneho vplyvu spotrebiča na životné prostredie počas jeho životnosti,“ dodáva Sarah Schaefer. „Čím viac preto môžeme vďaka inteligentným technológiám a dizajnu pomôcť spotrebiteľom lepšie sa rozhodovať pre svoj šatník, svoj život a planétu, tým lepšie.“

Vybrané modely novej série Electrolux sú súčasťou značky EcoLine, ktorá zahŕňa najvyššiu triedu energetickej účinnosti značky Electrolux v jednotlivých kategóriách výrobkov. Electrolux EcoLine zdôrazňuje kľúčové vlastnosti, ktoré vedú k efektívnejšiemu využívaniu zdrojov a má tiež vybrané modely s energetickým hodnotením lepším než A na škále energetickej úspory EÚ[14].

Nová séria práčok, sušičiek a práčok kombinovaných so sušičkou Electrolux bude v Európe dostupná od mája 2024, ďalšie modely budú na trh uvedené v auguste 2024.

 

 

 

O skupine Electrolux

Electrolux Group je popredná svetová spoločnosť vyrábajúca spotrebiče, ktorá už viac ako 100 rokov formuje bývanie k lepšiemu. Znovu objavujeme chuť, starostlivosť a pohodu pre milióny ľudí a vždy sa snažíme byť na čele udržateľnosti prostredníctvom našich riešení a činností. V rámci našej skupiny popredných značiek spotrebičov, vrátane Electrolux, AEG a Frigidaire, predávame výrobky pre domácnosť na približne 120 trhoch ročne. V roku 2023 dosiahla spoločnosť Electrolux Group obrat 134 miliárd SEK a zamestnávala 45 000 ľudí po celom svete. Ďalšie informácie nájdete na https://www.electrolux.sk.

 

 

[4] Výpočet je založený na počte Európanov: 741 884 712, celkové množstvo vyradeného textilu (kg) = počet Európanov x 11 = 8 160 731 832 kg. Oblečenie tvorí viac než 60 % vyradeného textilu. 60 % z 8 160 731 832 kg = 4 896 439 099 kg /1 000 = 4 896 439 ton vyradených každý rok/365 = 13 415 ton vyradených každý deň

 

[7] Barnardo’s, Prieskum 1500 žien v rámci #MyBarnardosDonation – Campaign (2015); Morgan, L.R. a Birtwistle, G., Prieskum návykov mladých spotrebiteľov módy pri likvidácii (2009).

 

[8] Na základe externého testu odstránenia škvŕn na 50 bežných domácich škvrnách pomocou programu UltraQuick 30 °C s náplňou 5 kg.

 

[9] Na základe interného testu porovnávajúceho spotrebu energie programu na bavlnu 40 °C s programom 39 min
30 °C UltraQuick.

 

[11] Predĺženie aktívnej životnosti 50 % oblečenia len o 9 mesiacov by ušetrilo 8 % uhlíka, 10 % vody a 4 % odpadu na tonu oblečenia https://wrap.org.uk/sites/default/files/2020-10/WRAP-valuing-our-clothes-the-cost-of-uk-fashion_WRAP.pdf

[12] Na základe interného testu porovnávajúceho spotrebu energie, času a vody SmartSelect Normal pri nastavení Bavlna 40° s nastavením SmartSelect Extra Light Bavlna 20° na 4 kg náplne bavlny.

 

[13] Založené na globálnych dátach hodnotenia životného cyklu skupiny Electrolux. Dáta sú k dispozícii na vyžiadanie.

 

[14] V spotrebe energie s ohľadom na prah spotreby energie EÚ. Pre práčky s najvyššou energetickou triedou A s 5 % až 40 %, pre práčky so sušičkou s 5 % až 15 % a pre bubnové sušičky nad najvyššou energetickou triedou A+++ s 10 % až 25 %.