Czech Republic Newsroom

Electrolux uvádí novou řadu v péči o prádlo, která přináší ještě úspornější praní a prodlouží životnost oblečení

Společnost Electrolux, přední značka domácích spotřebičů v oblasti udržitelnosti, uvádí na trh novou řadu oceňovaných[1] chytrých spotřebičů pro praní a sušení, jejichž cílem je prodloužit životnost oblečení a snížit dopad na životní prostředí. Prodloužení životnosti oděvů je jeden z cílů a úkolů společnosti vedoucí ke snížení uhlíkové, vodní a odpadní stopy oděvů[2]. Nová řada inovativních spotřebičů Electrolux zahrnuje série praček 600-900, praček se sušičkou 700-800 a sušiček prádla 600-900. 

Podle průzkumů průměrný Evropan každý rok vyhodí více než 6,5 kg oblečení, přičemž naprostá většina (87 %) končí ve spalovně nebo na skládce[3]. To je téměř 5 milionů tun[4] oděvů, které se každoročně v Evropě vyhodí. Mnohé z uváděných důvodů souvisejí s péčí o prádlo. Ukázalo se, že hlavními důvody likvidace jsou žmolkování, blednutí barev, roztřepení látky[5], stejně jako skvrny, a to zejména na dětském oblečení[6]. Odhaduje se, že některé oděvy jsou vyřazeny již po sedmi až deseti nošeních[7].

CHYTŘEJŠÍ PÉČE O PRÁDLO – úplné odstranění skvrn[8]  i při nižších teplotách

Nízké teploty praní a krátké prací cykly pomáhají prodloužit životnost oděvů a jsou také žádané spotřebiteli, kteří hledají větší flexibilitu při praní více várek prádla týdně. Funkce UltraQuick 59/49/39 min u praček Electrolux zajišťuje úplné odstranění7 více než 50 běžných skvrn v domácnosti, včetně kečupu, boloňské omáčky a šťávy z masa, a to při 30 °C a délce cyklu kratším než jedna hodina. Toho dosahuje předmícháním a rovnoměrným rozdělením pracího prostředku a aviváže před jejich vstupem do bubnu, čímž zajišťuje efektivní využití vody a energie a vynikající výsledky. 

UltraQuick dostupný u praček Electrolux série 800 a 900 a praček se sušičkou série 800 je výkonný program optimalizovaný pro každodenní praní smíšeného prádla z bavlny a syntetiky, který navíc dokáže ušetřit až 30 % energie[9].

„V roce 2020 měla spotřeba textilu v Evropě v průměru čtvrtý největší dopad na životní prostředí a změnu klimatu z pohledu globálního životního cyklu[10],“ konstatuje Sarah Schaefer, viceprezidentka pro udržitelnost skupiny Electrolux. „Prodloužení životnosti oděvů o pouhých devět měsíců přináší významné výhody[11], ale chceme spotřebitelům pomoci jít ještě dál. Naším cílem je zdvojnásobit životnost oblečení a naše nová řada chytrých spotřebičů se snadným ovládáním je pozitivním krokem k tomuto cíli.“

CHYTŘEJŠÍ POUŽÍVÁNÍ – praní bez námahy

DynamicDisplay je dosud nejpokročilejší intuitivní displej u praček, sušiček a praček se sušičkou společnosti Electrolux. Umožňuje snadnou navigaci a individuální nastavení, díky kterému lze rychle zvolit oblíbené cykly a získat užitečné tipy, jak šetřit zdroje. Minimalistický a přehledný ovládací panel přitáhne pozornost na funkce a vlastnosti, které mohou zvýšit efektivitu a snížit spotřebu energie, ale i pracích prostředků. Ke všem lze přistupovat a procházet je prostřednictvím nové, vylepšené chytré aplikace Electrolux.

 „Dobrý design nevzniká náhodou. Ve společnosti Electrolux k němu přistupujeme na základě výzkumu a spolupráce, která zahrnuje celou uživatelskou zkušenost. Tuto filozofii nazýváme Human Touch,“ vysvětluje Roberto Barbieri, Senior Design Lead, Electrolux Group. „Design je středobodem při poskytování bezproblémového zážitku z praní. To je rozhodující faktor pro zjednodušení a zlepšení života spotřebitelů, což se týká i nové vylepšené aplikace Electrolux.“

CHYTRÉ FUNKCE – pomáhají snížit spotřebu energie, času a vody

Nový SmartSelect od společnosti Electrolux snadno vede spotřebitele k úspoře času, energie a vody. Je k dispozici u některých modelů praček řady 700-900 a nastavuje praní podle jejich potřeb. Jakmile spotřebitel zvolí cyklus, SmartSelect poskytuje zpětnou vazbu, upravuje délku programu a teplotu jako vodítko, které pomáhá šetřit čas a zdroje. Jedním kliknutím dokáže SmartSelect ušetřit až 80 % energie, 50 % času a 20 % vody[12].

SmartSelect je k dispozici také u sušiček prádla řady 700-900. Jedním kliknutím se zvolí požadovaný stupeň sušení a sušička automaticky upraví délku cyklu, aby zajistila minimální spotřebu energie a dokonalé výsledky. 

SmartSave je nová funkce sušiček řady 900, která dává spotřebitelům možnost volby mezi rychlejší dobou sušení nebo nižší spotřebou energie a pomáhá jim tak vybrat si tu nejlepší podle jejich potřeb.

„Podle našeho vědecky podloženého přístupu a hodnocení životního cyklu vzniká až 85 %[13] globálního dopadu spotřebiče na klima během jeho životnosti,“ dodává Sarah Schaefer. „Čím více proto můžeme díky chytrým technologiím a designu pomoci spotřebitelům lépe se rozhodovat pro svůj šatník, svůj život a planetu, tím lépe.“

Vybrané modely nové řady Electrolux jsou součástí označení EcoLine, která zahrnuje nejvyšší třídu energetické účinnosti značky Electrolux v jednotlivých kategoriích výrobků. Electrolux EcoLine zdůrazňuje klíčové vlastnosti, které vedou k efektivnějšímu využívání zdrojů, a má také vybrané modely s energetickým hodnocením lepším než A ve škále energetické úspory EU[14].

Nová řada praček, sušiček a praček kombinovaných se sušičkou Electrolux začne být v Evropě dostupná od května 2024, další modely budou pak uvedeny na trh v srpnu 2024.

 

 

[4] Výpočet je založen na počtu Evropanů: 741 884 712, celkové množství vyřazeného textilu (kg) = počet Evropanů x 11 = 8 160 731 832 kg. Oděvy tvoří více než 60 % vyřazeného textilu. 60 % z 8 160 731 832 kg = 4 896 439 099 kg /1 000 = 4 896 439 tun vyřazených každý rok/365 = 13 415 tun vyřazených každý den 

[7] Barnardo’s, Průzkum 1500 žen v rámci #MyBarnardosDonation – Campaign (2015); Morgan, L.R. a Birtwistle, G., Průzkum návyků mladých spotřebitelů módy při likvidaci (2009). 

[8] Na základě externího testu odstranění skvrn na 50 běžných domácích skvrnách pomocí programu UltraQuick 30 °C s náplní 5 kg. 

[9] Na základě interního testu porovnávajícího spotřebu energie programu pro bavlnu 40 °C s programem 39 min 30 °C UltraQuick. 

[12] Na základě interního testu porovnávajícího spotřebu energie, času a vody SmartSelect Normální v nastavení Bavlna 40° s nastavením SmartSelect Extra Light Bavlna 20° na 4kg náplni bavlny. 

[13] Založeno na globálních datech hodnocení životního cyklu skupiny Electrolux. Data jsou k dispozici na vyžádání. 

[14] Ve spotřebě energie s ohledem na práh spotřeby energie EU. Pro pračky s nejvyšší energetickou třídou A s 5 % až 40 %, v pračkách se sušičkou s 5 % až 15 % a pro bubnové sušičky nad nejvyšší energetickou třídu A+++ s 10 % až 25 %.