Hungary Newsroom

Electrolux kutatás: mosási szokásainkkal mintha tudomást sem vennénk a klíma változásáról

Habár a gyártók több mint 10 éve arra ösztönzik vásárlóikat, hogy ruháikat 30 fokon vagy alacsonyabb hőfokon mossák, ennek ellenére az Európában élők közel kétharmada (63 %) még mindig 40 vagy magasabb hőfokon mos – derül ki az Electrolux The Truth About Laundry – „Az igazság a ruhaápolásról” című kutatásából. A beszámoló, amelyet a svéd vállalat 12 000 felnőtt megkérdezésével készített, az eddigi legnagyobb tanulmány ebben a témában.

A Better Living Program keretében az Electrolux komoly célokat tűzött ki a ruhaápolás terén. 2030-ig a vállalat szeretné elérni, hogy ruháinkat kétszer olyan hosszú ideig hordhassuk, fele akkora ökologiai lábnyomot hagyva magunk mögött.  Ahhoz, hogy az Electrolux elérje kitűzött célját, életre hívta az „Igazság a ruhaápolásról” kutatást, hogy világvezető háztartásigép-gyártó vállalatként felmérje és megértse a vásárlók szokásait annak kapcsán, hogyan gondozzák a ruháikat, és mennyire veszik figyelembe a mosás környezetre gyakorolt hatásait.

A kutatás rávilágít, hogy a mosási szokások koránt sincsenek összhangban a modern technológia adta lehetőségekkel és a mosás éghajlati hatásaival. 10-ből nagyjából 6 ember (59 %) berögzült rutinok szerint mossa ruháit, hangsúlyozva: ők úgy mosnak, ahogyan az idősebb generáció tanította nekik.

A riport részletes elemzés segítségével mutatja be, hogy ha a mosási hőfokot 40-ről 30 fokra állítanánk, akkor háztartásanként, évente 27 kilogramm szén-dioxiddal tudnánk tehermentesíteni a környezetünket. Ha ezt az adatot az összes európai háztartásra vetítjük, akkor ez évente 4,9 millió tonna szén-dioxid-kibocsátáscsökkentést jelentene, ami olyan, mintha 1 millió autót vonnánk ki a forgalomból. Ha 15 százaléka azoknak az európai háztartásoknak, amelyek most rendszeresen 50 fokon vagy magasabb hőmérsékleten mossák ruháikat, alacsonyabb hőfokra váltana, az 6 millió tonna éves szén-dioxid-kibocsátáscsökkentést jelentene.

A hőmérséklet kiválasztása kapcsán részben a nemek, de sokkal inkább az életkor játszik fontos szerepet. A nők szívesebben mosnak 40 fokon, mint a férfiak (50 kontra 45 %), a férfiak pedig inkább mosnak 60 fokon (13 kontra 18 %). Európában a 18–34 év közötti felnőtt lakosság 45 %-a mos 30 fokon, míg a 45–54 év közöttiek csupán 31 %-a, míg az 55 év felettiek csupán 28 %-a.

Ha tudjuk, hogy mosási szokásainknak ilyen jelentős környezeti hatása van a bolygónkra, miért nem változtatunk szokásainkon, és térünk át fenntarthatóbb módszerekre? Arra a kérdésre, hogy miért nem mosnak alacsonyabb hőfokon, a megkérdezettek majd fele (47 %) azt válaszolta, attól tart, hogy ruhái nem lennének tiszták. A válaszadók 39 %-a aggodalmának adott hangot, hogy alacsonyabb hőfokon nem képesek eltávolítani a foltokat, 21 %-uk pusztán megszokásból választ magasabb hőfokot.

A szokásokon alapuló mosási rutinok adhatnak választ arra, hogy a megkérdezett teljes lakosság több mint fele (53 %) egyáltalán nincs tudatában a magas hőfokon történő mosás, és a ruhák tartóssága közti kapcsolatnak. A kutatás egyértelműen bebizonyítja, hogy ez azért fontos téma, mert a mosási szokások megváltoztatása a bolygó környezeti tehermentesítésének egyik kulcsa, emellett párbeszéd elindítására ösztönzi a divatipart is.

„A kutatás rávilágít, hogy az emberek többsége törődik a ruháival, és jelentős többségük felismeri, hogy környezeti előnyei vannak, ha a ruhák tovább tartanak – mondta Vanessa Butani, az Electrolux Európai Fenntarthatósági Igazgatója. – Ha arra bátorítjuk az embereket, hogy tegyenek kis lépéseket mosási szokásaik megváltoztatására, azzal jelentős hatást és megtakarítást érhetnek el. A megtakarítás észlelhető, hiszen ruháikat többször viselhetik. Emellett környezeti lábnyomukat is csökkenthetik. És ami a legfontosabb: ha mindenki összefogna, milliónyi tonna szén-dioxid-kibocsátáscsökkentést érhetnénk el a bolygónkon.”

Még több információ a The Truth About Laundry kutatásról itt érhető el.

További részletekért olvasd el a teljes riportot itt.

A Better Living Programról itt olvashatsz többet.


A módszertanról

A kutatás megállapításai egy kvantitatív adatgyűjtés eredményei, 12 000 felnőtt megkérdezésén alapszik, akik 12 európai országot képviselnek. A kutatást a OnePoll készítette az Electrolux és partnerei közreműködésével. A kutatás lekérdezése 2020. július 21. és augusztus 7. között történt Dániában, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Norvégiában, Lengyelországban, Oroszországban, Spanyolországban, Svédországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban.

Az adatokat országonként súlyozták annak érdekében, hogy életkor, családi állapot, jövedelem / társadalmi osztály, etnikum és régió szerint pontos képet kapjunk. 50 %-os statisztika esetén az 1000 válaszadóból álló minta mintavételének hibahatára ±3,1 %. Kisebb vagy nagyobb statisztikák esetében a hibahatár csökken, és 10  vagy 90 %-os statisztika esetén 1,9 %-ra csökken. Ennek az alapja, hogy minden országban 1000 válaszadót kérdeztek meg. A hibahatár alacsony, így az adatok rendkívül megbízhatóak.