Slovakia Newsroom

Cesta k udržateľnosti začína v kuchyni

V kuchyni sa odohráva veľká časť rodinného života. Viete ale, že kuchyňa je tiež spájaná so správaním, ktoré škodí nám aj našej planéte? Veľa z nás sa totiž nevyhne plytvaniu potravinami. Preto vám prinášame niekoľko tipov, ako sa v kuchyni správať zodpovednejšie a robiť tak niečo pre seba aj pre planétu.

 

Zamerajte sa na chladničku

Ak vám nie sú ekológia a myšlienka „zero waste“ úplne cudzie, prvé kroky k udržateľnosti už určite máte za sebou. Základom je recyklácia. Ale ešte lepšie ako odpad triediť, je ho minimalizovať. Množstvo kuchynského odpadu napríklad znížite, keď obmedzíte plytvanie potravinami. Aby sa nestalo, že v chladničke prehliadnete potraviny, ktorým už vypršal dátum spotreby, je dôležité si v nej veci správne usporiadať. S tým vám pomôžu modely chladničiek s technológiou CustomFlex®, ktorých priehradky vo dverách majú rôzne veľkosti a sú vyberateľné, takže si ich môžete zostaviť tak, aby vášmu zraku žiadna potravina neunikla. Do chladničiek Electrolux si navyše môžete pridať policu SpinView, ktorá sa dá otáčať o 360 stupňov. Vďaka tomu budete mať na očiach aj potraviny uložené v zadnej časti chladničky.

 

Svieže a čerstvé čo najdlhšie

Asi najťažšie sa uchovávajú bylinky, zelenina a ovocie. Ak ich nespracujete čo najskôr, v chladničke rýchlo zvädnú a stratia svoju chuť. Chladničky Electrolux s technológiou TwinTech® udržiavajú vo vnútri chladničky ideálnu vlhkosť, vďaka ktorej sa čerstvosť potravín výrazne predlžuje. Zabezpečiť stabilné teploty vo vnútri chladničky zase pomáha technológia MultiFlow, ktorá vytvára prostredie, v ktorom potraviny zostanú dlho svieže a nedôjde k ich vysychaniu. Vďaka zásuvke NaturaFresh vydržia potraviny v porovnaní so štandardnými podmienkami chutné a čerstvé dokonca až trikrát dlhšiu dobu. Na uchovávanie mäsa, rýb alebo syrov je ideálna zásuvka Extra Chill, v ktorej cirkuluje vzduch pri nižšej teplote ako vo zvyšku chladničky.

 

Jedlo čerstvé a chutné aj na druhý deň

Pri mnohých potravinách sa stretávame s tým, že pri ohrievaní na druhý deň už nie sú také chutné ako v ten prvý. To sa však s parou nestane, tá totiž každý pokrm pozdvihne na novú úroveň aj počas ohrievania. Multifunkčné parné rúry disponujú programom Regenerácia, ktorý vám za pár minút ohreje pokrm tak, že si na ňom pochutnáte aj nasledujúci deň. Vďaka tomu nie je nutné variť každý deň a spotrebovávať tak viac energie, než je potrebné – elektrickej aj tej vašej.

 

Čo nespotrebujete, to zavákuujte

Iste sa vám stalo, že ste niektorú z potravín kúpili so zbytočným predstihom. Ako ju ale uložiť, aby vydržala do budúceho varenia a nepokazila sa? Môžete ju zavákuovať. Pomocou vákuovacieho zariadenia, ktoré zabráni oxidácii potravín, uchováte dlhšie chutné a čerstvé aj už uvarené pokrmy. Vákuovačka Create spoľahlivo tesní, takže k potravinám nepustí žiaden vzduch. Vďaka jej kompaktnej veľkosti je jednoduchá na použitie a nezaberie v kuchyni priveľa miesta.

 

Nezabúdajte na úsporu vody

Umývaniu riadu pod tečúcou vodou už dávno odzvonilo. Moderné umývačky spotrebujú za jeden umývací cyklus približne 10 litrov vody, čo je mnohonásobne menej, ako by ste spotrebovali na ručné umytie rovnakého množstva riadu. Umývačku je však potrebné mať vždy dostatočne naplnenú. Zabudovateľné umývačky AirDry navyše obsahujú vodný senzor, ktorý deteguje úroveň zašpinenia vody a podľa toho upravuje jej spotrebu. Pomocou umývačky môžete dosiahnuť tiež väčšie úspory energií. Jej spustenie sa dá vďaka funkcii odloženého štartu nastaviť na neskôr a využívať tak nízke tarify za spotrebu elektriny.

 

Úsporný ohrev vody

Ak potrebujete na prípravu pokrmov väčšie množstvo horúcej vody a nemáte kuchyňu vybavenú indukčným varným panelom, oplatí sa ju ohriať v rýchlovarnej kanvici. Ohrev vody na sporáku by totiž trval dlhšie a spotrebovalo by sa počas neho viac elektrickej energie. S rýchlovarnou kanvicou Explore 7 si navyše môžete nastaviť konkrétnu teplotu, ktorú chcete dosiahnuť. Kanvica vďaka tomu nebude vodu ohrievať zbytočne dlhšie, ako je potrebné. Po vypnutí potom dokáže vodu udržať pri požadovanej teplote až po dobu 40 minút.

 

Electrolux sa podieľa na udržateľných riešeniach

V kuchyni sa cesta k udržateľnosti začína, ale rozhodne nekončí. Spoločnosť Electrolux sa udržateľným rozvojom zaoberá už niekoľko rokov a v tomto trende bude naďalej pokračovať. Spoločne s ďalšími odborníkmi z oblasti gastronómie neustále hľadá nové spôsoby, ako sa počas varenia a stravovania správať čo najšetrnejšie k prírode. „Ako výrobca spotrebičov prinášame rad nápadov a inovácií, ktoré pomáhajú spotrebiteľom smerovať k udržateľnejšiemu životnému štýlu. Využívame ale aj pomoc našich partnerov, aby sme spoločne dokázali čo najviac,“ uviedla Anna Ohlsson-Leijon, generálna riaditeľka spoločnosti Electrolux Europe.

 

Tieto produkty a ešte oveľa viac nájdete na www.electrolux.sk.

 

Electrolux je popredná svetová spoločnosť vyrábajúca spotrebiče, ktoré už viac ako 100 rokov formujú život zákazníkov k lepšiemu. K našej misii za lepší život neodmysliteľne patrí aj náš záväzok prinášať dômyselne navrhnuté, inovatívne a hlavne udržateľné riešenia. Pod našimi značkami Electrolux, AEG a Frigidaire predávame každý rok približne 60 miliónov domácich spotrebičov vo viac ako 120 krajinách sveta. V roku 2020 mala spoločnosť Electrolux tržby 11,5 miliárd EUR a zamestnávala 48 000 ľudí po celom svete. Ďalšie informácie nájdete na webe www.electroluxgroup.com.