Hungary Newsroom

Az első mosógép a világon az Electroluxtól, már kapszulákkal is kompatibilis mosószeradagoló fiókkal

Az Electrolux januártól kezdi meg az új, UniversalDose elöltöltős mosógépének forgalmazását, ami a világon egyedülálló mosószeradagoló fiókkal rendelkezik. A fiókban az öblítő, a folyékony és por állagú mosószer, valamint a folttisztító számára kialakított rekeszek mellett külön helyett kapott egy, a mosókapszuláknak kialakított betöltő nyílás.

A vállalat két stratégia célkitűzése ölt testet az új termékcsaládban: a változó fogyasztói igényekre való reakció, valamint a fenntarthatóság folyamatos szem előtt tartása. Az Electrolux több olyan technológiai fejlesztést mutatott be az elmúlt években, melyek segítségével a vásárlók alacsonyabb hőfokon és rövidebb idő alatt, vagyis kevesebb energia felhasználásával, fenntarthatóbban moshatják tisztára ruháikat. Az új fejlesztés, az Electrolux fenntarthatósági törekvéseivel összhangban, a mosókapszulák egyre terjedő használatát teszi hatékonyabbá.

A mosókapszulák fenntarthatóbb alternatívái a folyékony- és por állagú mosószereknek, hiszen kevesebb a csomagolása, így kevésbé környezetterhelő a szállítása, kevesebb vízfelhasználást igényel és koncentráltabb formula. Az új Electrolux UniversalDose mosógépek adagoló fiókjainak dedikált rekeszeiben pedig, a szabadalmaztatott vízbefecskendezéses rendszernek köszönhetően, 60 százalékkal gyorsabban oldódnak fel a kapszulák, mintha a dobban áznának. Épp ezért tisztítják a kapszulák hatékonyabban a ruhákat a hideg vizes és a rövid, 1 órás programokon is.*

Az új mosószeradagoló fiókot tisztítani is nagyon egyszerű. A speciális formájú tartályokban minimális a tisztítószer-lerakódás, ugyanis a vízsugarak örvényt képeznek az íves kialakítású rekeszekben, mely könnyedén kimossa a tisztítószert a tartályból.

Miért fontos az Electrolux számára a fenntarthatóbb mosási szokások meghonosítása?

Az Electrolux 2021 tavaszán hívta életre a „Mossa, szárítsa és viselje sokáig” elnevezésű globális kampányát, melyben a vásárlókat arra ösztönzi, hogy változtassanak mosási szokásaikon és mossanak még fenntarthatóbban. A kampány fontos eleme volt az „Igazság a ruhaápolásról” elnevezésű kutatás, melyet a svéd háztartásigép-gyártó vállalat 12 000 fő megkérdezésével készített.

A riport részletes elemzés segítségével mutatja be, hogyha a mosási hőfokot 40-ről 30 fokra állítanánk, akkor évente háztartásanként 27 kilogramm szén-dioxiddal tudnánk tehermentesíteni a környezetünket, nem beszélve arról, hogy a ruhákat hosszabb ideig viselhetnénk. Ha ezt az összes európai háztartásra vetítjük, akkor ez évente 4,9 millió tonna szén-dioxid kibocsátás csökkentést jelentene, ami olyan, mintha 1 millió autót vonnánk ki a forgalomból. Ha 15 százaléka azoknak az európai háztartásoknak, amelyek most 50 fokon, vagy magasabb hőmérsékleten mossa rendszeresen ruháit váltana alacsonyabb hőfokra, az 6 millió tonna éves szén-dioxid kibocsátás-csökkenést jelentene.

Az Electrolux UniversalDose mosógép választék megtekinthető a weboldalon: https://www.electrolux.hu/laundry/laundry/washing-machines/front-loader-washing-machine/?page=1&FacetCentral_WM_AutoDose=UniversalDose

További részletek az „Igazság a ruhaápolásról” kutatásról itt érhetőek el:

https://newsroom.electrolux.com/hu/2021/03/11/electrolux-kutatas-mosasi-szokasainkkal-mintha-tudomast-sem-vennenk-a-klima-valtozasarol/

*Electrolux belső teszt: az UniversalDose fiókba, illetve a dobba helyezett mosókapszulák folttisztító hatékonyságának összehasonlítása 1 órás, 30°C-os pamutprogramon.