Hungary Newsroom

Az Electrolux útjára indította második elektromos teherautóját

Az Electrolux számára kiemelten fontos a fenntartható működés. Hogy egy újabb lépést tegyen a károsanyag kibocsátás csökkentése érdekében, a svéd háztartásigép gyártó vállalat elindította második elektromos teherautóját, ami Olaszországban az Electrolux Castel San Giovanni raktárából, az UniEuro 35 kilométerre található piacenzai üzletébe szállít termékeket. Az új eszközzel a vállalat évente több mint 26 tonnával csökkenti a szén-dioxid kibocsátását.

Az Electrolux számára kiemelt fontosságú a fenntarthatóbb szállítmányozás lehetőségeinek feltérképezése, hiszen a vállalat célkitűzése, hogy 2030-ig klímasemleges, zéró károsanyag kibocsátású legyen működése. Jelenleg évente 350 000 rakomány indul útjára az Electrolux termékeivel, a fenntarthatóbb szállítási megoldásokra így nagy szükség van.


Egy ötlettől a valóságig

Az Electrolux 2019-ben kezdte tesztelni az elektromos fuvarozás lehetőségeit: Olaszországban elektromos teherautóval szállított alkatrészeket és pótalkatrészeket a Porcia-i és Susegana-i telephelyek között. A kezdeti sikereket egy második e-teherautó követte, ami naponta háromszor visz készülékeket az Electrolux Castel San Giovanni logisztikai raktárából az UniEuro piacenzai üzletébe, 35 kilométerre.

A Niinivirta Transport által biztosított, közepes méretű e-teherautó akár kilenc tonna árut is képes mozgatni. Teljes feltöltéssel a jármű hatótávolsága akár 250 kilométer. Egy átlagos dízel teherautóhoz képest évente körülbelül 26,5 tonna szén-dioxid károsanyag kibocsátástól mentesíti a környezetet, ami olyan, mintha évente tizenhárom 15 000 kilométert közlekedő járművet vonnának ki a forgalomból.

Egy izgalmas út kezdete

„Korlátozott hatótávolságuk miatt elsősorban rövid távú szállításokhoz fogunk elektromos teherautókat használni, különösen városi környezetben. A jövőben várhatóan javulni fog az akkumulátortechnológia, és ezáltal a teherautók hatékonyabbak és olcsóbbak lesznek” – mondta Marcelo Marcal, az Electrolux BA Europe logisztikai beszerzési igazgatója. A következő e-teherautó program 2021 második negyedévében indul útjára Svédországban. Ennek keretében az Electrolux mariestadi raktárából fog szállítani készülékeket a 138 kilométerre lévő Jönköpingbe.