Hungary Newsroom

Az Electrolux Group egyike az első olyan vállalatoknak, amely teljesítette a tudományosan megalapozott éghajlati céljait

Az Electrolux Group három évvel halad a terve előtt. A vállalat 2018-ban az első 100 vállalat között volt, amely meghatározta globális, tudományosan megalapozott éghajlati célját, és most az elsők között teljesíti azt. Ez azonban az Electrolux Group 2022-es fenntarthatósági jelentésének csupán egyik fontos megállapítása.

Az Electrolux Group a 2015-ös szinthez képest 82 százalékkal csökkentette abszolút 1. és 2. hatókörébe tartozó üvegházhatású gázkibocsátását közvetlen és közvetett a működés során, ezzel túlteljesítve a 2025-re kitűzött 80 százalékos célt. A hármas hatáskörbe tartozó kibocsátás, ahol a termékek használata során keletkezett üvegházhatású gázkibocsátásra vonatkozó célok szerepelnek, több mint 25 százalékkal csökkent a 2015 évhez képest. Ez összhangban van a vállalat 2025-re kitűzött céljával, amire az Electrolux hasonló, 25 százalékos csökkenést irányzott elő. Ez azt jelenti, hogy a vállalat három évvel a tervezett előtt elérte a 2025-re kitűzött, tudományosan megalapozott klíma célját.

“Az első 100 vállalat között voltunk, amelyek merész fenntarthatósági célokat tűztek ki, és most az elsők között vagyunk, amelyek teljesítik is azokat. A fenntarthatóság terén vezető szerepet betöltő vállalatként felelősségünk, hogy megmutassuk, mi lehetséges, elért eredményeinkkel bízunk abban, hogy másokat is inspirálunk” – mondta Jonas Samuelson, az Electrolux Group vezérigazgatója.

“A munkánk nem áll meg itt. Már folyamatban van az új, tudományosan megalapozott célértékeink jóváhagyása, miközben folyamatosan azon dolgozunk, hogy fenntarthatóbb vállalat legyünk működésünkben, termékeinken keresztül, és úgy, hogy milyen módon tesszük lehetővé a vásárlók számára a fenntarthatóbb életet” – teszi hozzá Vanessa Butani, az Electrolux Group fenntarthatósági alelnöke.

“Egy merész, tudományosan megalapozott cél kitűzésével a vállalatok meg tudják mutatni elkötelezettségüket, és kiveszik részüket a párizsi klímaegyezménynek megfelelően a globális felmelegedés 1,5°C alatt tartásából. Az Electrolux Csoport első, merész, tudományosan megalapozott céljának elérésével remek példája annak, hogy egy szervezet azon dolgozik, hogy gazdaságunkat az emberek és a bolygó számára alkalmassá tegye” – mondta Maxfield Weiss, a CDP Europe ügyvezető igazgatója, a tudományosan megalapozott célok kezdeményezésben részt vevő partner.

 

A 2022. évi fenntarthatósági jelentés főbb pontjai röviden

Jobb vállalat
* A globális működés során felhasznált villamos energia 98%-a megújuló forrásokból származik.
* Az Electrolux Élelmiszer Alapítvány által 2016 óta 124 000 embert vont be a fenntartható táplálkozásba és annak népszerűsítésébe.
* Az óceáni rakomány 35%-át fenntarthatóbb üzemanyagokkal szállítják.

Jobb megoldások
* A Csoport leginkább energia- és víztakarékosabb termékei az összes eladott darabszám 24%-át és a bruttó nyereség 39%-át adták.
* 70%-ban újrahasznosított műanyag használata a Group új beépített hűtőszekrényeinek belső szigetelésében.
* 4000 alkatrész kémiai megfelelőségét vizsgálták meg.

Jobb élet
* A Cooling 360 és ColdSense hűtőszekrénnyel hosszabb ideig teszi tartóssá az alapanyagokat, így segít csökkenteni az élelmiszerpazarlást.
* Milliókat ért el a fenntarthatóbb mosási szokásokat ösztönző globális kampány.
* Az első festék nélküli porszívó a vegyszerhasználat, az energia- és anyagterhelés csökkentése érdekében.

További kiemelkedő eredmények

Az innováció a fenntartható termékek motorja

A fenntarthatóság kapcsán az egyik technológiai áttörésünk egy olyan beépíthető hűtőszekrénysorozat volt, amely új Ecometerrel segíti a vásárlókat az energiatakarékosabb választásban, valamint belső szigetelése 70%-ban újrahasznosított műanyagból készült. Az új, elöltöltős mosógépek évente átlagosan több mint 450 liter vizet takarítanak meg a felültöltős mosógépekhez képest.

A gyártási hulladék közel 98%-a újrahasznosított vagy hasznosított

2022 végére az Electrolux Group gyárainak 55%-a rendelkezik a “Nulla hulladék a hulladéklerakókba” program tanúsítványával – a cél az, hogy 2025-re minden telephelyet harmadik fél tanúsítson. A “Nulla hulladék a hulladéklerakókba” program célja, hogy 2025-re a vállalat összes gyártási telephelyén világszerte keletkező hulladék több mint 99%-át újrahasznosítsák és visszanyerjék.

A gyerekek inspirálása világszerte a fenntarthatóbb táplálkozásra

2022-ben az Electrolux Élelmiszer Alapítvány elindított egy eszköztárat, hogy a tanároknak támogatást biztosítson ahhoz, hogy a gyerekeket a fenntartható étkezésre neveljék. Eddig világszerte 88 000 gyermek vált Élelmiszerhőssé – egy fenntarthatóbb világ előre mozdítása érdekében. Az Élelmiszerhős eszköztár bárki számára szabadon letölthető a www.replate.com weboldalról.

A jelentés teljes és rövid változata letölthető innen:
Electrolux Group Fenntarthatósági jelentés 2022 – PDF letöltés
Electrolux Group Fenntarthatósági jelentés 2022 röviden – PDF letöltés

 

A tudományosan megalapozott célok kezdeményezésről

A Science Based Targets initiative (SBTi – vagyis a tudományosan megalapozott célok kezdeményezés) egy olyan globális testület, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a legújabb éghajlati tudományos eredményekkel összhangban nagyra törő kibocsátáscsökkentési célokat határozzanak meg. A kezdeményezés célja, hogy világszerte felgyorsítsa azokat a vállalati folyamatokat, hogy 2030 előtt felére csökkentsék a kibocsátást, és 2050 előtt elérjék a karbonsemleges működést.

A kezdeményezés a CDP, az ENSZ Globális Megállapodás, a World Resources Institute (WRI) és a World Wide Fund for Nature (WWF) együttműködésével jött létre, és a We Mean Business Coalition kötelezettségvállalásainak egyike. Az SBTi meghatározza és népszerűsíti a tudományosan megalapozott célmeghatározás legjobb gyakorlatát, forrásokat és útmutatást kínál, függetlenül értékeli és jóváhagyja a vállalatok célkitűzéseit.

 

Kiadásra került az Electrolux Lehel Kft. 2022-re vonatkozó Energetikai Szakreferens riport is, melyet az Electrolux Lehel Kft. Energetikai szakreferense, az E2 energiahatékonysági csapata készített, a 2022-es év havi jelentései alapján.
Szakreferensi éves jelentés 2022 >>>

 

Bővebb információ: Electrolux Press Hotline, +46 8 657 65 07