Hungary Newsroom

Az Electrolux Group 2024 második negyedéves jelentése

2024 második negyedévének legfontosabb eseményei

  • A nettó árbevétel 33 819 millió svéd korona volt (32 653). Az organikus értékesítés 6,8 százalékkal nőtt az összes üzleti területen a magasabb darabszámnak köszönhetően, míg az árak negatívak voltak. A kihívásokkal teli piaci körülmények ellenére a mix javult, amit az új moduláris platformok és a vonzó termékkínálat is támogatott.
  • A működési eredmény 419 millió svéd korona (-124) volt, ami 1,2%-os (-0,4) árrésnek felel meg. Az egyszeri tételek nélkül az eredmény 519 millió svéd korona volt 2023 második negyedévében. A magasabb darabszám és a jobb összetétel részben ellensúlyozta a negatív árakat. A költséghatékonyság 0,3 milliárd svéd koronával növelte az eredményt.
  • A Group működési eredménye több mint 1 milliárd svéd koronával javult az előző negyedévhez képest, ami annak köszönhető, hogy csökkent az észak-amerikai piac által termelt veszteség.
  • A latin-amerikai piacunk erőteljesen növekedett, köszönhetően a magas organikus forgalomnövekedésnek, és a 7 százalékos gördülő 12 havi működési árrésnek.
  • Európában a piac továbbra is gyenge, köszönhetően a beépített konyhai háztartási eszközök kategóriájának.
  • Az időszak bevétele -80 millió svéd korona (-648), az egy részvényre jutó eredmény pedig -0,30 svéd korona (-2,40) volt.
  • A beruházások utáni működési cash flow 1 226 millió svéd korona (3 137) volt, a 2024 második negyedév a szokásos szezonális mintát tükrözi.

Jonas Samuelson elnök-vezérigazgató összefoglalója

Míg a fő piacainkon a második negyedévben a fogyasztói kereslet vegyes maradt, termékeink fogadtatása jó a fogyasztók körében. Európában és Észak-Amerikában a vártnál jobban teljesítettünk a piacokon, és továbbra is pozitívan alakítottuk a termékösszetételt, ami 7 százalékos negyedéves forgalomnövekedést eredményezett éves összehasonlításban. A második negyedévben az üzemi eredmény több mint 1 milliárd svéd koronával javult, és 419 millió svéd koronás EBIT-tel visszatértünk a nyereséges működéshez Group szinten. A működési cash flow pozitív volt, 1,2 milliárd svéd korona, és a likviditás továbbra is erős.

Latin-Amerika továbbra is erős eredményekkel zárt, a gördülő 12 havi EBIT-arány a második negyedévben elérte a 7 százalékot. Európában, az ázsiai és csendes-óceáni térségben, a Közel-Keleten és Afrikában az eredmények csökkentek, mivel a fogyasztói kiadások továbbra is visszafogottak Európában, ahol a piaci keresletet elsősorban a csereprogramok mozgatták. Észak-Amerikában az első negyedévhez képest jelentősen csökkent az üzemi veszteség, és jó eredményeket értünk el abban, hogy működésünk újból nyereséges legyen. A termelés felfutása folytatódott a springfieldi gyárunkban, ahol főzéshez kapcsolható termékeket gyártunk, a negyedévben javult a termelési teljesítmény és a termelékenység. Nagyon elégedett vagyok termékeink piaci fogadtatásával.

A Springfieldben gyártott főzési termékek hozzájárultak ahhoz, hogy Észak-Amerikában rekordmagas, 5-ből 4,6 csillaggal díjazták a vásárlók termékeinket, és az összes kulcsfontosságú kategóriában az iparágban vezető minősítést értek el. Az, hogy ebben a kihívásokkal teli piaci környezetben továbbra is pozitív mixet tudtunk létrehozni, és a nettó árat szekvenciálisan stabilizáltuk, azt mutatja, hogy eredményesek vagyunk a közép- és prémium kategóriájú termékeink piaci pozíciójának megerősítésében.

A második negyedévben a piaci feltételek hasonlóak maradtak az elmúlt negyedévekhez, a magas infláció és a magas kamatlábak halmozott hatása továbbra is nyomást gyakorol a fogyasztói hangulatra. Kivétel ez alól Brazília, ahol a javuló fogyasztói hangulat támogatja a keresletet. Általánosságban elmondható, hogy az infláció a vártnál valamivel tartósabban fejti ki hatását, ami továbbra is befolyásolja a mérlegelendő kiadásokat. Ez kissé késleltette a kereslet várt javulását, különösen Európában. Ezért semlegesről negatívra módosítottuk az Európa, Ázsia-Óceánia piaci keresletre vonatkozó kilátásokat a 2024-es teljes évre vonatkozóan. Európában a lakásépítés és a konyhák átalakítása továbbra is nagyon visszafogott szinten marad, míg a cserepiaci kereslet stabilizálódott, a magas promóciós intenzitásnak köszönhetően. Észak-Amerikában a kereslet az eddigi év során stabil volt, amit az agresszív árképzési környezet támogatott, a gyenge lakáspiacok ellenére.

Az árak 2024 első felében negatívan alakultak az Észak-Amerikában tapasztalható árnyomás miatt, a 2023 végén megállapított alacsonyabb árszinteknek, és a más piacokon végrehajtott magas promóciós tevékenységeknek köszönhetően. Ahogyan azt már korábban bejelentettük, arra számítunk, hogy az ár a 2024-es év egészében negatív lesz, ami így a második félévre is negatívan hat. Ugyanakkor abban bízunk, hogy az észak-amerikai promóciós intenzitás az év során szekvenciálisan tovább stabilizálódik.

Folytatjuk költségcsökkentési programunkat, amelynek jelentős hatásai várhatóan az év második felében fognak jelentkezni. A befektetésünk fokozott marketing tevékenységünkbe, azzal a céllal, hogy kihasználjuk vonzó termékkínálatunk lendületét, jó megtérülést hoz, és a második negyedévhez hasonlóan 2024 második felében is növeljük a befektetést az innovációba és a marketingbe. Az óceáni fuvardíjak nemrégiben emelkedtek, és ellensúlyozva ezt a megnövekedett logisztikai költséget ezen a területen 2024-ben körülbelül 4 milliárd svéd korona költségmegtakarítást tervezünk.

A termékoldalon jelenleg egy új, intelligens mosodai termékcsaládot vezetünk be, amelynek célja a ruhák élettartamának növelése és az erőforrás felhasználásának csökkentése. Egyes modellek „A” feletti energiaminősítéssel rendelkeznek majd, ami a legmagasabb energiaosztály az EU-ban. Ez csupán egy példa a 2030-ra vonatkozó új, tudományosan megalapozott célkitűzéseink teljesítésére, amelyek fontos része, hogy 2021 és 2030 között 42 százalékkal csökkentsük a 3. hatáskörbe tartozó kibocsátásokat.

Előrelépést értünk el az alaptevékenységhez nem tartozó eszközök stratégiai elidegenítésében, és amint azt a második negyedév lezárása után bejelentettük, 2024. július 18-án megállapodtunk a dél-afrikai vízmelegítő üzletág eladásáról, körülbelül 1,4 milliárd svéd korona vállalati értékben. Ez összhangban van azzal, hogy stratégiánkban a közép- és prémium szegmensre összpontosítsunk, elsősorban a fő, az Electrolux, az AEG és a Frigidaire márkáinkon keresztül.

A jövőre nézve célunk, hogy tovább erősítsük az egyszerűsített szervezetet, folytassuk ambiciózus költségcsökkentési céljaink megvalósítását, és fő márkáinkra összpontosítva megerősítsük pozíciónkat a közép- és prémium kategóriákban, amint a fogyasztói kereslet kezd helyreállni a fő piacainkon. Ezek a legfontosabb prioritásaink a haszonkulcsok további helyreállítása és a nyereséges növekedéshez való visszatérés érdekében.